måndag 29 mars 2010

Vart är din Mamma och Pappa just nu?

Deltagarna av utbytet som vi filmar arbetar 3dagar i veckan med volontäruppdrag.
Ett av paren, Nina och Nancy jobbar på ett barnhem där barn upp till 18år bor.

Nina, en av de svenska deltagarna, tillsammans med en flicka från barnhemmet.
Barnen som de arbetar med har hamnat där för att någon av deras föräldrar(oftast pappan) har hamnat i fängelse eller dött. I Indien fungerar det tyvärr fortfarande som så att kvinnans värde är ett resultat av den status hennes man har i samhället.
Har kvinnan en högt uppsatt make så får även hon privilegier. Om mannen dör blir kvinnan utfryst från sin familj och från sitt samhälle, man anser att hon inte tagit hand om sin make på rätt sätt och att hon gjort något fel eftersom mannen inte vill leva längre med henne. Samma utfrysning sker kvinnan om mannen hamnar i fängelse, ingen i deras umgängeskrets vill bli associerad med kvinnan längre eftersom hon anses vara otursdrabbad och en skam för samhället.

Av denna anledning har många av barnen på FORHD (Foundation for Restoring Human Dignity) hamnat där. När deras mammor blivit utfrysta på grund av faderns död eller fängelsestraff så har mamman valt att lämna bort barnet (tills de fyller 18) så att de ska kunna accepteras av samhället och inte växa upp i moderns skugga.


Kanske världens finaste bild, tagen av Micke Assmundson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Copyright 2009 Exploring India. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan